Nagroda dla Dworku Tradycja z Bełcznej

bełcznaWybrano zwycięzców drugiej edycji konkursu „Na wsi najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Do tegorocznej edycji konkursu „Na Wsi Najlepiej” zgłoszono aż 169 obiektów związanych z polską turystyką wiejską. Kapituła wybrała 4 zwycięzców i 8 laureatów konkursu. Listę zwycięzców i laureatów ogłoszono w w trakcie specjalnej konferencji, która odbyła się 9 sierpnia w Warszawie.

Polska Organizacja Turystyczna realizuje konkurs ze środków pozyskanych z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Główne cele tego programu, koordynowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to poprawa konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich.

Kandydaci, właściciele obiektów turystycznych zlokalizowanych na terenach wiejskich w całej Polsce, mogli zgłosić się do jednej z czterech kategorii:

  • Wypoczynek u rolnika
  • Wypoczynek na wsi
  • Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
  • Tradycyjna kuchnia polskiej wsi

169 prawidłowo złożonych wniosków zostało ocenionych przez Kapitułę konkursu, w której skład weszli zewnętrzni eksperci oraz przedstawiciele Polskiej Organizacji Turystycznej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Sportu i Turystyki. W swoich ocenach Kapituła brała pod uwagę jakość oferty turystycznej, jej innowacyjność, dostępność oraz powiązanie z kulturowymi i naturalnymi zasobami wsi.

Wśród zwyciężców konkursu znalazł się reprezentant Pomorza Zachodniego, czyli Dworek Tradycja w Bełcznej. Przyznając pierwsze miejsce w kategorii "Tradycyjna kuchnia polskiej wsi" kapituła konkursu napisała w uzasadnieniu "Pasja właścicielki nie ma końca. Kolekcjonuje stare pomorskie przepisy, piecze, gotuje, zbiera zioła, grzyby, dzikie owoce, wytwarza konfitury, pekluje mięsa, wstawia nalewki i opisuje wszystkie czynności. W kuchni wciąż używane są dawne sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. makutry, misy, dzbanki i kubki. W Dworku Tradycja organizowane są festiwale i warsztaty kulinarne, podczas których podtrzymywane są dawne tradycje."

Dyplom

Laureaci, oprócz statuetek, otrzymali bezpłatny pakiet promocyjny – wsparcie w działaniach marketingowych oraz możliwość współpracy z popularnymi blogerami. Oferta obiektów wyróżnionych w konkursie zostanie także przedstawiona w wydawnictwie, które ukaże się w nakładzie 10. tysięcy egzemplarzy. Te będą dystrybuowane m.in. na targach krajowych oraz poprzez sieć regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych.

O tym jak ważny jest to konkurs i jak bardzo potrzebny świadczą wypowiedzi laureatów ubiegłorocznej edycji, których po zwycięstwie odwiedziło bardzo wielu nowych gości. Podkreślają oni, że właściciele obiektów na polskich wsiach najbardziej potrzebują skutecznej promocji.

- Dzięki udziałowi w konkursie „Na wsi najlepiej" nasze gospodarstwo stało się rozpoznawalne na tle innych agroturystyk. Wzmocniły to liczne działania promocyjne POT, takie jak profesjonalna sesja zdjęciowa, artykuły publikowane w znanych portalach internetowych czy wpis na popularnym blogu — podsumowali Ewa i Waldemar Nisiewiczowie z „Ziołowego Dzbanka”, jedni z laureatów pierwszej edycji konkursu w kategorii.

Pełna lista półfinalistów oraz szczegóły związane z konkursem dostępne na stronie: nawsinajlepiej.polska.travel.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej.

  Akceptuję pliki cookie z tej strony.