Jednogłośnie stanowisko Regionalnych Organizacji Turystycznych ws. nowelizacji ustawy o Polskiej Organizacji Turystycznej

logo forum smallForum Regionalnych Organizacji Turystycznych (stowarzyszenie zrzeszające wszystkie ROTy w Polsce) przesłało do Ministerstwa Sportu i Turystyki wspólne stanowisko ROTów w sprawie przygotowywanej nowelizacji ustawy o Polskiej Organizacji Turystycznej. Zawiera ono wypracowaną w toku dyskusji koncepcję systemu promocji turystyki w Polsce, a jednocześnie odnosi się do pytań  zawartych w ankiecie przekazanej przez MSiT uczestnikom spotkania Forum POT-ROT-LOT, które odbyło się w Krakowie w dniu 29 października 2018 r. Poruszane kwestie dotyczą m.in. wzajemnych relacji w systemie POT-ROT-LOT, struktury członkowskiej w organizacjach, sposobu finansowania systemu, zadań i kompetencji ROTów i LOTów oraz relacji z JST.

Warto podkreślić, że stanowisko FROT poparły także lokalne organizacje turystyczna zrzeszone w Ogólnopolskim Porozumieniu Lokalnych Organizacji Turystycznych.

Zachęcamy do lektury dokumentu:
1) Pismo przewodnie
2) Stanowisko FROT ws. nowelizacji ustawy o POT