Piknik nad Odrą - Targi Turystyczne MARKET TOUR

„Piknik nad Odrą” to wydarzenie organizowane w jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc Szczecina. Piknik nad Odrą jest największą w regionie zachodniopomorskim imprezą, której ideą przewodnią jest promowanie turystyki. Piknik nad Odrą stał się produktem turystycznym samym w sobie, licznie odwiedzanym przez mieszkańców miasta i regionu oraz turystów z Polski i Niemiec. W poprzedniej edycji Pikniku udział wzięło ponad 200 wystawców i 50000 odwiedzających. Impreza tętni życiem dzięki dziesiątkom pokazów, prezentacji i spotkań inspirujących do aktywnego poznawania kraju i zagranicy poprzez rekreację, sport, kulturę, obyczaje kulinaria.

Celem wydarzenia jest dostarczenie turystom i mieszkańcom regionu rozrywki w połączeniu z poznawaniem rynku turystycznego i promocją turystyki regionalnej, aktywnej
i specjalistycznej. Idea produktu opiera się na zorganizowaniu:

- festynu dla mieszkańców i turystów z szeregiem atrakcyjnych prezentacji muzycznych i kulturowych,
- prezentacji turystycznych ofert regionu,
- prezentacji kultury regionu – m.in. występy zespołów folklorystycznych, pokazy zwyczajów i obyczajów,
- targów turystycznych – promocja regionów (województwa zachodniopomorskie, kraj, zagranica);
- płaszczyzny integracji transgranicznej polsko-niemieckiej,
- płaszczyzny wymiany doświadczeń dla interesariuszy regionalnego, krajowego i zagranicznego rynku turystycznego,
- możliwości odbycia spotkań handlowych i integracyjnych branży turystycznej.

ELEMENTY SKŁADOWE PIKNIKU NAD ODRĄ:

26.TARGI TURYSTYCZNE MARKET TOUR to najważniejsze wydarzenie Pikniku, najliczniej Odwiedzane targi turystyczne w Polsce. W alei MARKET TOUR prezentowana jest oferta biur podróży, hoteli, ośrodków wypoczynkowych, rekreacyjnych, sanatoryjnych, a także regionów i miast turystycznych z Polski i zagranicy.

LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH to wydarzenie, które ma na celu promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów. Tu można zobaczyć, skosztować i kupić specjały z całej Polski, a także poznać ich receptury i tradycje z nimi związane.

TARGI ZDROWEJ ŻYWNOŚCI I PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH ORGANIC to okazja do spotkania z producentami żywności zarówno z obszaru województwa zachodniopomorskiego, jak i z Polski oraz kilku krajów europejskich. Podczas targów można zakupić ekologiczną żywność i rękodzieło wykonane z produktów naturalnych. Wystawcami są grupy producenckie z branży rolno-spożywczej, gospodarstwa rolne oraz firmy.

WIELKIE GOTOWANIE to przyrządzanie regionalnych i międzynarodowych przysmaków w olbrzymim 2500-litrowym garze. Podczas poprzednich edycji Pikniku nad Odrą gotowanybył już Paprykarz Szczeciński, Zupa Rybna i Pikantna Zupa Piknikowa. Doświadczeni kucharze doskonale radzą sobie z tak wielkim wyzwaniem, jakim jest ugotowanie potrawy dla 10 tys. osób.

PIKNIKOWA ESTRADA - muzyka i taniec to nieodłączne części Pikniku nad Odrą. Na scenie usytuowanej w centralnym punkcie imprezy występują artyści z repertuarem piosenki turystycznej, biesiadnej, szant oraz zespoły folklorystyczne. Program targów urozmaicają liczne konkursy, degustacje i pokazy. Odwiedzający to mieszkańcy Szczecina, regionu, jak również turyści z innych obszarów kraju przygranicznych terenów Niemiec. Uczestnicy Pikniku, często całymi rodzinami, przybywają na imprezę w poszukiwaniu inspiracji przy planowanych podróżach, korzystnych ofert wyjazdów, propozycji aktywnego wypoczynku w regionie, kraju lub za granicą, a także możliwości spędzenia wolnego czasu w mieście.

ALEJA FOODTRUCKÓW – specjalne, mobilne restauracje na kółkach, serwujące wspaniałe i różnorodne dania zawitają po raz pierwszy na Piknik nad Odrą. Podczas Festiwalu Foodtrucków Będziemy mogli spróbować pysznego, różnorodnego i przede wszystkim zdrowego jedzenia. W specjalnie utworzonej strefie będziemy mogli zasmakować specjałów z blisko 20 samochodów z całego kraju.

FESTIWAL PIWA – Pyszne, różnorodne jedzenie nie mogłoby się obyć bez dobrego, rzemieślniczego piwa. Określenie piwo rzemieślnicze jest często traktowane jako synonim piwa dobrego, stąd w specjalnie przygotowanej strefie skosztować będzie można tego złotego trunku z rzemieślniczych, regionalnych browarów łączących tradycje z nowoczesności. Piwo rzemieślnicze warzone jest według autorskich receptur w oparciu o naturalne procesy, bez przyśpieszania i bez pozbawiania go najważniejszych właściwości.

Organizator: Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Turystyki

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej.

  Akceptuję pliki cookie z tej strony.